Testvérem, ha nem találod az adott napot, akkor egy-két évvel előtte biztosan megtalálod

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

MARSCIANOI* Boldog ANGELINA

Az első hat egyetemes zsinat atyáinak emléke

2019. július 13. - Andre Lowoa
Az első hat egyetemes zsinat atyáinak emléke
Az I. egyetemes zsinat 325-ben, Nikaiában az ariánusok tévedését ítélte el. Jelen volt 318 atya. A II. egyetemes zsinat Konstantinápolyban Macedonius tévtanítását ítélte el. Jelen volt 150 atya. A III. egyetemes zsinat Efezusban, 431-ben Nesztorius tévtanítása ellen az Istenszülő méltóságát védte meg. Jelen volt 200 atya. A IV. egyetemes zsinat 451-ben Khalkedonban a monofizita tévtanítás elítélésére jött össze. Jelen volt a 30 atya. Az V. egyetemes zsinat, 553-ban Konstantinápolyban szintén a monofizitákkal harcolt. Jelen volt 165 atya. A VI. egyetemes zsinat, 680-ban Konstantinápolyban a monotheléta tévtanítást ítélte el. Jelen volt 170 atya.


Scili vértanúk:

Szent Aquilinusz vértanú, †180       

Szent Citinusz  vértanú, †180       

Szent Donata  vértanú, †180       

Szent Félix  vértanú, †180       

Szent Generosa  vértanú, †180       

Szent Januaria  vértanú, †180       

Szent Laktanciusz   vértanú, †180          

Szent Nartzalus  vértanú, †180       

Szent Secunda vértanú, †180       

Szent Speratus        vértanú, †180       

Szent Vestia        vértanú, †180       

Szent Veturiusz        vértanú, †180       


Szent Anaklétusz    pápa és vértanú, † 90   


MARSCIANOI* Boldog ANGELINA III. r. (1377-1435)
Édesanyja után neve: Marscianoi. Angelina pedig Angyalkát jelent. Édesanyja ültette el lelkében az erények virágait, de o korán meghalt. Angelina nemsokára örök szüzességet fogadott. Apja azonban - az o tudta nélkül - Terni János grófnak ígérte feleségül. Terni gróf viszont megígérte, hogy Angelina fogadalmát tiszteletben tartja. Két évig tartott ez a József-házasság, akkor a gróf meghalt. Angelina felszabadult. Elbocsátotta szolgálóit, felöltötte a ferences III. rendi ruhát. Hasonló származású és nemes eszmékért lelkesedo leányokkal missziós tevékenységbe kezdett. Bejárták az Abruzzók falvait, kastélyait, buzdították az embereket, hogy törodjenek üdvösségükkel; emlékezetükbe idézték hitünk legfobb igazságait. Többen kedvet kaptak a szerzetesi életre is. Bevádolták a nápolyi királynál, hogy eretnekséget hirdet. Ti. hogy elítéli a házaséletet: O ezt nem tette, hanem a szüzesség értékét emelte ki. Egy csodás halottfeltámasztás az o javára fordította a helyzetet: a király elejtette a vádat, de kitiltotta királysága területérol. Angelina erre társnoivel Assisibe távozott. Ott Szent Ferenc sírjánál megvilágosításban részesült, majd Folignoba ment, ahol a jóindulatú püspök engedélyével és támogatásával kolostort alapított. Itt Szent Ferenc III. Rendje szabályzata szerint közös életet kezdett (1397-ben). Ez volt az elso ún. reguláris (szerzetben elo) III. rendi kolostor. Mivel a novérek tevékenysége az imaéleten kívül betegek és szegények gondozása volt, rendjét Árpádházi Szent Erzsébetrol nevezte el. Angelina 16 ilyen kolostort alapított. V. Márton pápa 1428-ban a kolostorokat egy kongregációban egyesítette, ekkor lett generális anya. 59 évesen Folignoban halt meg: A betegek szentségének felvétele után elragadtatásba esett, így költözött át az örök hazába. 67 évvel késobb koporsóját felnyitották: testét épségben találták. XII. Leó (1823-29) avatta boldoggá.
A II. Vatikáni Zsinat tanítása a szüzességrol:
„A legjelesebb evangéliumi tanács, amelyet némelyeknek megad az Atya, hogy szüzességben élve könnyebben tudják osztatlan szívvel csak Istennek szentelni magukat. Ezt a teljes és a mennyek országáért vállalt önmegtartóztatást mindenkor különös tiszteletben tartotta az Egyház, mint a szeretet jelét és a lelki termékenységnek egy egészen sajátos formáját a világban.”
Imádság:
Istenünk, te Boldog Angelinát kitutetted az alázatosság és a szeretet ajándékaival. Add, hogy példáját követve mi is elérjük az örök boldogságot. A mi Urunk, Jézus Krisztus által.

Szent Ezdrás     pap       

süti beállítások módosítása