Testvérem, ha nem találod az adott napot, akkor egy-két évvel előtte biztosan megtalálod

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

SZENT MÁRIA JOZÉFA ROSSELLO* szűz

2019. december 07. - Andre Lowoa

SZENT MÁRIA JOZÉFA ROSSELLO* szűz, III. r., rendalapító (1811-1880)

Albissela, észak-olaszországi kikötovároskában született, egy vallásos, sokgyermekes családból. 16 éves korában lépett be a ferences III. rendbe. Hét évet töltött egy gazdag, gyermektelen házaspár szolgálatában, akkor kolostorba akart lépni. Hozomány nélkül nem vették fel, azt azonban a gazdag munkaadók nem akarták neki biztosítani, így akarták ot maguknál tartani. Isten azonban gondoskodott jótevorol a savona*-i püspök személyében, aki ismerte Jozéfa kiváló képességét, hogy leányokat vonzzon maga köré és azokat hitre oktassa; ezért Savonában vásárolt egy épületet, amiben két szobát iskolai teremmé alakíttatott át, és a tanítást Jozéfára és hasonló gondolkozású tanítónokre bízta. Ebbol a közösségbol szerzetesnoi kongregáció alakult 1837- ben, az „Irgalmasság Leányai Társaság”. Pár évvel késobb az elso szerzetesnok letették fogadalmaikat. Elöljárónak Mária Jozéfát választották, ezt a tisztséget 40 évig viselte. Közösségét Máriának, az Irgalmas Szuzanyának és Szent Józsefnek oltalma alá helyezte. Kedvelt mondása volt: „A kezek a munkánál, a szív pedig Istennél!” Saját tapasztalata alapján az alkalmas, szegénysorsú jelentkezoket hozomány nélkül is felvette. A beteg novérek megbecsülését jellemzik szavai: „Beteg novéreinkre úgy kell tekintenünk, mint legmegbízhatóbb támaszainkra. Mert türelmük, betegségük viselése és imáik által ok tartják fenn a zárdát és az egész intézetet, ok esdik ki az Ég áldását az irgalom és vigasztalás Istenétol.” Az új szerzetesi közösség gyorsan növekedett. Jozéfa anya boldoggá avatásakor (1938) 200 házuk és 3000 novérük volt Olaszországban, az Egyesült Államokban, Argentínában. XII. Piusz avatta szentté 1949-ben.
Szent Klára buzdítása:
„Ó kedvesem, tekints az égre, mely minket hívogat, s vedd fel a keresztet és kövesd Krisztust, ki elottünk járt; mert sok és különféle viszontagság után oáltala megyünk be az o dicsoségébe.”
Az Ermentrudis novérhez írt levélbol.
Imádság:
Istenünk, te Szent Mária Jozéfát segítetted, hogy új szerzetes családot alapítson. Példájára szítsd fel szívünkben az istenszeretet lángját, amelyet szerzetescsaládja tagjaiban is fellobbantott. A mi Urunk Jézus Krisztus által.
süti beállítások módosítása