Testvérem, ha nem találod az adott napot, akkor egy-két évvel előtte biztosan megtalálod

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

Szent László király, hitvalló (Nagyobb duplex ünnep)

2021. június 27. - Andre Lowoa

szlk.jpgSzent István után a legnagyobb magyar királyt ünnepeljük a mai napon, azt, aki nemzetünket a keresztény vallás gyakorlásában megerősítette és hazánkat a külső ellenségek előtt is félelmessé és hatalmassá tette.[2] Szent László örök példája annak, hogy mily elengedhetetlen része egy férfi és elsősorban egy uralkodó jellemének a mély vallásosság. Ez ad ugyanis erőt ott, ahol bűn volna a gyengeség és viszont ez tesz irgalmassá és belátóvá más alkalommal. A rábízott nyáj hűséges pásztora (nem pedig bérese) csak igazán keresztény férfiú lehet!

Oratio. Isten, aki Szent László királyt, a te hitvallódat, különböző csodákkal fölékesítetted: add, kérünk, hogy az ő érdemeinek segítsége által minden veszélytől mindenkor megoltalmaztassunk és örökkétartó örömöket élvezzünk. A mi Urunk...
_________________
[1] Erdélyben II. oszt. duplex ünnep.
[2] Életrajzát és főbb csodáit a művelt magyarság úgyis ismeri. L. bőv. Dedek: Szentek élete I. 611. sk. o.

(Forrás: Dr. Artner Edgár: Az egyházi évnek, ünnepeinek és szertartásainak kimerítő leírása és magyarázata a művelt közönség számára különös tekintettel a magyar viszonyokra. Szent István Társulat, Budapest 1923. 259. old.)

süti beállítások módosítása