Testvérem, ha nem találod az adott napot, akkor egy-két évvel előtte biztosan megtalálod

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

Szent János és Pál vértanúk

2021. június 26. - Andre Lowoa

sjetp.jpgRómai főnemes család sarjai. A két testvér Nagy Konstantin lányának, Konstanciának udvarában szolgáltak és általános tiszteletben voltak jámbor és jótékony életük miatt.

Mikor a hitehagyó Júlián került trónra, még magasabb állást ígért a két törzstisztnek, ha hitüket elhagyják. Ők nemcsak ezt nem tették meg, hanem nyíltan szemébe mondták a császárnak, hogy istentelen kormányzata miatt visszavonulnak. A császár tíz nap gondolkodási időt engedett nekik. Ezalatt ők eladták, amijük volt, szegények közt osztották ki és készültek a halálra. Tizednap alkonyatkor egy csapat katona körülvette házukat, udvarukon lefejezték és ugyanott titokban elásták holttestüket.

Másnap azt a hírt terjesztette Júlián, hogy száműzte őket. Haláluk azonban mégis nyilvánosságra került, mert sírjuknál ördögtől megszállott emberek csodálatosan meggyógyultak, s azóta nagy tiszteletben vannak a római egyházban. Maga Terentianus is, aki az ítéletet rajtuk végrehajtotta, fiával együtt megtért.

A Monte Coelio-n, ahol a szent testvérek háza állt, már a IV. század utolsó évtizedeiben templom épült. Ez a templom, melyet a századok folyamán többször újjáépítettek, jelenleg Keresztes Szent Pál szerzeteseinek gondozása alatt áll. Nevüket a misekánonban is mindennap ajkára veszi az imádkozó Egyház.

(Forrás: Balanyi György - Schütz Antal - Sebes Ferenc - Szamek József - Tomek Vince: Szentek élete az év minden napjára. 1-4. köt. Szerk. Schütz Antal. Budapest, 1932.)

süti beállítások módosítása