Testvérem, ha nem találod az adott napot, akkor egy-két évvel előtte biztosan megtalálod

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese, hitvalló, az egyetemes Egyház védőszentjének ünnepsége (I. oszt. duplex ünnep közönséges nyolcaddal)

2021. május 03. - Andre Lowoa

szjegyvunnepe.jpgA XIX. század forradalmaival és háborúival egy időbe esik ennek az ünnepnek kifejlődése.[1] 1847-ben tette általánossá IX. Pius pápa Sz. József pártfogásának ünnepét, melyet már azelőtt is sokfelé ünnepeltek.[2] Ez volt a mostani ünnep őse. Miután pedig a dicstelen itáliai hadjárat eredményeként a pápa Rómát elvesztette (1870. szept. 20.) és a vatikáni zsinat határozatai miatt sokakban a pápa lelki tekintélye is megrendült, akkor nyilvánította ugyancsak IX. Pius Sz. Józsefet az Egyház védőszentjévé.[3] Ekkor lett első oszt. duplex a mai ünnep, csakhogy miként előbb a pártfogás ünnepe is[4] úgy ezután a harmadik vasárnapon volt. Végül X. Pius pápa alatt.[5] mikor a vasárnapokról áthelyezték a legtöbb ünnepet hétköznapokra,[6] akkor jelöltetett ki a Húsvét után való harmadik szerda az ünneplés időpontjává.[7]

Azokhoz a megállapításokhoz, melyeket szentünk megelőző ünnepének tárgyalásánál elmondtunk, a mai alkalommal még van hozzáfűzni valónk. A munkásforradalmak és zavargások jegyében meginduló XX. században nem a véletlen, hanem az isteni Gondviselés működésének kell tulajdonítanunk, hogy a munkás Sz. József lett az Egyház patrónusa. Szolgáljon okulásul ez a körülmény mind az egyháztól eltántorítottaknak, mind pedig az egyházhoz híveknek. Nem lehet a munkások ellensége és a munka lenézője az az egyház, melynek élén a munkától kérgeskezű Sz. József halad! A hívek pedig és különösen a hívek vezetői, az „ezrek közül kiválasztottak”, szívleljék meg, hogy a mai helyzetben csak a szünet nélküli és kitartó munka lendíthet az egyház ügyén. Az ősegyház példájára karolják föl az egyháziak ismét az egész embert testével és lelkével együtt. Az egyház szervei és eszközei megvannak hozzá, ha Sz. József kezelné azokat, akkor működnének is.

Oratio: Isten, te szavakkal ki nem fejezhető gondoskodással Szent Józsefet szentséges szülőd jegyesévé választani kegyes voltál, add meg nekünk, kérünk, hogy akit pártfogónként tisztelünk a földön, az közbenjárónk lehessen a mennyben.
_________________
[1] Sz. József tiszteletének fejlődéséről általában l. márc. 19.
[2] dupl. II. cl. (Piacensa u. Mihályfi: Nyilvános Istentisztelet 154 o.)
[3] 1870. dec. 8. (Az erre vonatkozó decretumot l. Nilles: Kalendarium II. 545.)
[4] Neve azonban a régi maradt.
[5] Mostani elnevezése és nyolcada is ettől a pápától ered.
[6] Hogy az ősrégi vasárnapi liturgiákat ismét érvényre juttassák.
[7] SRC. 1913. okt. 28.

(Forrás: Dr. Artner Edgár: Az egyházi évnek, ünnepeinek és szertartásainak kimerítő leírása és magyarázata a művelt közönség számára különös tekintettel a magyar viszonyokra. Szent István Társulat, Budapest, 1923. 210-212. old.)

süti beállítások módosítása