Testvérem, ha nem találod az adott napot, akkor egy-két évvel előtte biztosan megtalálod

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

BOLDOG SZICÍLIAI VILMOS remete

2021. április 14. - Andre Lowoa
Szent Tíbor (Tiburciusz)     vértanú, † 229       
Szent Valerián     vértanú, † 229       
BOLDOG SZICÍLIAI VILMOS remete, III. r. (1309-1404)
Szicíliai vagy Scicli* néven szerepel arról a helységrol, ahol remetéskedett. Noto városkában született nemesi családból. Fiatalon a sziget királyának, II. Frigyesnek szolgálatában állt mint fegyverhordozó. Élete megváltozásához egy különös eset járult hozzá. Az Etna tuzhányó közelében egy erdoségben részt vett egy vadászaton, ahol királyát megtámadta egy vadkan. Vilmos kötelességszeruen királya védelmére kelt, eközben ot a vadkan halálosan megsebesítette. Cataniába vitték, ahol feladták neki a végso szentségeket. Ebben az állapotban megjelent neki Szent Ágota vértanú, biztosította, hogy meggyógyul, de cserébe ezentúl a Királyok Királyának szolgáljon. Vilmos ezután királyától kérte a felmentést hivatala alól, amit meg is kapott. Noto felé vette útját. Útközben elokelo öltözékét egy koldusnak adta, pénzét kiosztotta a szegényeknek. Szülovárosának Szent Márton kórházában húzódott meg egy szuk cellában a Szent Kereszt templomához közel. Itt ismerkedett meg Piacenzai Szent Konráddal, talán az o hatására lépett o is a ferences III. rendbe. Életük végéig tartott a barátságuk. Egymástól tanulták el az imádság, böjt, vezeklés gyakorlását, a betegek gondozását. Egymástól nem messze élték remeteéletüket. 12 év múlva Vilmosnak megjelent az Istenanya és kérte, menjen el Sciclibe, (a várostól nem messze) ott éljen remeteéletet és élessze fel a tiszteletet ott lévo kegyképe (Kegyes Anya-kép) iránt. Vilmos tehát elment a városba, sikerült is megújítani a kegykép iránti tiszteletet. A kápolna közelében egy saját maga építette kis cellában lakott. Sokan keresték fel és épültek erényein. Itt is meglátogatta Konrád barátja, vele együtt tartotta a nagyböjtöt szigorú böjtölésben. Így érte meg a 95. évét, amikor meghalt. Térdelve, karjait keresztbetéve, szemét égre emelve találtak rá. Tiszteletét III. Pál hagyta jóvá 1540 körül.
„Anyja vagyok én a szép szeretetnek, az istenfélelemnek, a hitnek és a szent reménynek... Jertek hozzám mind, akik megkívántok engem és teljetek el gyümölcseimmel. Emlékezetem minden idok nemzedékeiben... Aki reám hallgat, meg nem szégyenül, akik értem fáradnak, nem esnek bunbe. Akik fényt derítenek rám, örök életet nyernek.” (Sir 24)
Imádság:
Istenünk, te Boldog Vilmost a remeteéletre hívtad s általa a Szuzanya tiszteletére épült kegyhelyet felvirágoztattad. Add, hogy erényeit követve és a Szuzanyát tisztelve eljussunk a mennyei hazába. A mi Urunk Jézus Krisztus által.
süti beállítások módosítása