Testvérem, ha nem találod az adott napot, akkor egy-két évvel előtte biztosan megtalálod

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

Szentek köztünk élnek,a múlt róluk beszélnek

Keresztúti ájtatosság a tusnádfürdôi új templomban -- magánhasználatra (írta Incze Dénes)

2014. március 23. - Andre Lowoa

Bevezetés
Már a templomépítés viszontagságai alatt többször elmélkedtem ezen imaszövegekrôl. Akkor is és ma is idôszerűnek tartom.
A képeket Imets László csíkszeredai művész készítette a templomépítés idején. Ez a 15 fametszet, amelynek elsô példánya van a templomban, nagy művészi érték is egyben, s számos kül- és belföldi méltatásban részesült. Tulajdonképpen a keresztjét hordozó Krisztus a kereszt útját járó székelység sorsát is ábrázolja.
Ez a keresztút eltér az eddigiektôl. Hiszen benne van a teljes fájdalmas rózsafüzér; ugyanakkor kimaradtak belôle azok a stációk, amelyek a szentírásból nem bizonyíthatók, pl. Veronika; s olyanokkal van kibôvítve, amelyek a keresztútból hiányoztak, mint pl. a jobb lator, Mária a kereszt alatt stb. A többszöri elesést összevontam egy stációra, hiszen a Szent Hagyomány szól róla.
A keresztút imaszövegének végén idézôjelben található mondat magától a művésztôl származik. Mélysége és szépsége is megérdemli, hogy mi is elmélkedjünk róla. Különben is a vázát a Szolgálat c. papi folyóirat egyik számában találhatjuk meg, amely a 15. állomásként Jézus feltámadását hozza. Így nyer értelmet és kiteljesedést Jézus Keresztútja.
Tusnádfürdô, 1984.
Incze Dénes plébános

Jóváhagyás
A keresztúti ájtatosság 15 stációjának mindegyike a maga témájával az Egyház hagyományos gyakorlata. A gyakorlaton túl ilyen sorrenddel, jelenetekkel készültek a különbözô művészek illusztrációi is. Természetesen régebb és az új idôkben is voltak a régi sorrendet követô, de új szövegváltozatokat tartalmazó keresztúti ájtatosságok, amelyek imakönyvekben is megjelentek. Ami a keresztút szövegét illeti, az nagyon változatos, élénk, korszerű és lélekhez tapadó. Igen jelentôs dolog, hogy új templomában nemcsak a művészi környezetre, de az ott elhangzó tárgy és beszédmódjára kiterjedô a figyelme. A legszebb dolgok régebb sem az okmányok tengerében élô központiaktól származtak, hanem a hívekkel együtt elmélkedô papoktól, szerzetesektôl. ha ez a mű 10 esztendô alatt éri el a tökéletességet, akkor is értéket fog jelenteni.
Magán úton való használatát ,,nem kizárólagosan'' engedélyezem.
Gyulafehérvár, 1989. január 10-én
Dr. Jakab Antal sk. megyéspüspök

Elôkészítô ima
Tudom, Uram, hogy a keresztúton egy teljesen elgyengült, mindenkitôl megcsúfolt ember indul el a Golgotára, a te Szent Fiad, aki példát adott a kereszthordozásra. Önként vállalt szenvedése megváltott minket, s ugyanakkor megerôsítenek saját életünk kálváriás útjain. Mennyei Atyánk! Sokszor elfog a csüggedés: van-e valami értelme kereszthordozásainknak? Add, hogy Jézus megtanítson arra, hogy mi is ezáltal szenteljük csak meg önmagunkat. Szenvedésekkel engesztelhetünk ki téged, Uram! Jézusom! E szent keresztút alatt lábad véres nyomaiba akarunk lépni. Akkor meglátjuk önmagunk gyengeségeit és bűnös voltunk. Megtanulunk magunk helyett az Atya szeretetében bízni, s szívünkbe költözik az alázatos nagy szeretet Szentséges Szíved iránt. Ámen.

Könyörülj rajtunk, Uram!
Könyörülj rajtunk!

I. állomás
Jézus vérrel verejtékezik az Olajfák hegyén
Imádunk téged, Krisztus, és áldunk téged!
Mert a te szent kereszted által megváltottad a világot!

Jézus megváltó szenvedése e hegyen kezdôdik el. Ide menekül az utolsó vacsora után tanítványaival. Imájukat kéri: ,,Imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek. Azután egy kissé tovább ment és így imádkozik: Atyám, ha lehetséges, múljék el tôlem ez a pohár, de ne az én akaratom legyen, hanem a tied! Verejtéke, mint megannyi vércsepp hullott a földre.'' (Lk 22,39-44)

Könyörögjünk!
Jézusom, félsz a közeledô nagypéntek borzalmaitól, mert mindentudások nyomán elôre látod, hogy sokakért hiába halsz meg. Félsz a testi szenvedéstôl is. Fáj, hogy apostolaid alszanak, s nem kapsz vigasztalást. Egyedül az Atya az, aki angyalt küld hozzád. Jézusom! Taníts meg engem is Isten akaratában megnyugodva szenvedni: elhagyatottságban, magányomban, betegségeim között, ellenséges testvérek között élve. Amikor félreértenek, mellôznek, lenéznek, nyelvükkel vagy viselkedésükkel megbántanak. Erôsítsen meg a te vérrel való verejtékezésed valahányszor az Atya akaratáról van szó életemben. Add, Uram, hogy megértsük, csak úgy maradhatunk hűek hozzád, ha mindhalálig és mindig csak imádkozunk. Akkor sohasem veszünk el. S te magad maradsz egyetlen vigasztalásunk getszemáni éjszakáinkon.


,,Veled virrasztok, Uram!''

Könyörülj rajtunk, Uram!
Könyörülj rajtunk!

II. állomás
Jézust elárulják és elfogják
Imádunk téged, Krisztus és áldunk téged!
Mert a te szent kereszted által megváltottad a világot!

,,Még beszélt alvó apostolaihoz, amikor megjelent egy csapat. Júdás vezette, egy a tizenkettô közül. Jézushoz lépett és megcsókolta. Jézus erre megkérdezte: Júdás, csókkal árulod el az Emberfiát? Akkor elfogták és a fôpap házába kísérték.'' (Lk 22,54)

Könyörögjünk!
Jézusom, mily undor foghatott el, amikor az áruló ellenségeid kezére játszott téged. Róla mondtad: ,,Jobb lett volna, ha meg sem születik!'' Mégis milyen jó vagy hozzá, barátodnak nevezed. Meg akarod minden áron menteni ôt. Ez az óra nemcsak a sötétség, hanem a szeretet legszebb órája is. Példát adtál nekem is a megbocsátásra. Péternek mondottad: Ha kell hetvenszer hétszer... Add Uram, hogy lelkesítsen engem is a te példád. Hogy magam is ôszintén, jó szívvel bocsássak meg júdásaimnak. Ôrizzél meg engem a pénz túlságos szeretetétôl és a kapzsiságtól. Ôrizzél meg engem, a te tékozló gyermekedet a végsô megátalkodás veszedelmétôl.


,,Veled megyek, Uram!''

Könyörülj rajtunk, Uram!
Könyörülj rajtunk!

III. állomás
Jézust megostorozzák
Imádunk téged, Krisztus és áldunk téged!
Mert a te szent kereszted által megváltottad a világot!

,,Akkor Pilátus elfogatta és megostoroztatta Jézust.'' (Jn 19,1) Gúnytárgya volt a pogány katonáknak. Ártatlannak tart a helytartó s mégis megfenyít. Mily nagyok lehettek szenvedéseid. Hiszen akit egyszer a rómaiak megostoroztak, az elveszítette egész életére egészségét, becsületét. Gyáva az az elöljáró, aki csak ehhez hasonló módot talál a hűséges és becsületes alattvaló megmentésére.

Könyörögjünk!
Uram Jézus Krisztus! Alázattal imádom vérbe borult szent Testedet! Kifröccsenô szent Véredet! Krisztus Teste, üdvözíts engem! Krisztus Vére, szentelj meg engem! Moss tisztára engem! Add, hogy mindig méltón fogadjalak téged az én szívembe a szentáldozás boldogságában. Engesztelni akarom összetört testedet az érzékiség, a testi vágyak és szenvedélyek bűneiért. Add, Uram, hogy felismerjem: a mi elkényeztetett és az érzékiség bűneibe öltöztetett testünkért te nagy árat fizettél Pilátus pincéjében.


,,Veled szenvedek, Uram!''

Könyörülj rajtunk, Uram!
Könyörülj rajtunk!

IV. állomás
Jézust tövissel megkoronázzák
Imádunk téged, Krisztus és áldunk téged!
Mert a te szent kereszted által megváltottad a világot!

,,A katonák tövisekbôl koronát fontak, a fejére tették és bíbor színű köpenyt adtak rá. Majd eléje járultak és így gúnyolták: Üdvözlégy, zsidók királya!'' (Jn 19,2-3)

Könyörögjünk!
Isteni Üdvözítôm! Imádom és megcsókolom szent Arcodat, amelyet leköpdöstek a katonák, majd arcul vertek. Pedig ez a szent Arc az angyalok gyönyörűsége, Édesanyádnak a legdrágább kincse volt. Az angyalok seregéhez csatlakozva engesztellek én is. Szent, szent, szent a Seregek Ura, Istene! Hiába éktelenítettek el töviskoronával, terítettek rád bíborpalástot, Király vagy te mindörökre! Országodnak nem lesz vége. Hiszem, Uram, hogy az ítélet napján megdicsôült szent Arcod majd felettem is felragyog, aki oly sokszor megbántottalak bűneimmel.


,,Veled jövök, Uram!''

Könyörülj rajtunk, Uram!
Könyörülj rajtunk!

V. állomás
Jézust a fôpapok és Pilátus halálra ítélik
Imádunk téged, Krisztus és áldunk téged!
Mert a te szent kereszted által megváltottad a világot!

,,Jézust Kaifás fôpaphoz vitték. Ott voltak az írástudók és a nép vénei. Hamis bizonyítékot kerestek Jézus ellen, hogy halálra ítélhessék. Végül a fôpap felkiáltott: Mit ítéltek? Azok így kiáltottak: Méltó a halálra!'' (Mt 26,57-66) Ezt tette Pilátus is veled a megostorozás után. Megostorozva mutat meg a zsidóknak: ,,Íme a ti királyotok! De azok tovább kiáltoztak: El vele! Keresztre vele! Erre átadta ôt, hogy keresztre feszítsék.'' (Jn 19,13.15.16)

Könyörögjünk!
Jézusom, két fôpap és egy idegen uralkodó ítél halálra. Pedig ártatlan voltál. Rágalmak és hazugságok, hamis tanúk alapján. Nem akarok soha gyáva ítélôje lenni azoknak, akiket reám bíztál, mert ellenszenvesek, vagy nem szeretem ôket. Ôrizzél meg a megalkuvástól az ártatlanok és a te ügyed rovására. Ôrizzél meg az elhamarkodott ítéletektôl. A dolgok olyan bonyolultak s csak te ismered az emberi szív titkát. Add, hogy hozzád hasonlóan én is hallgatni tudjak, ha igazságtalanul megítélnek, vádolnak vagy rágalmaznak. Vagy, ha az én életemben is fellépnek a hamis tanúk.


,,Melléd állok, Uram!''

Könyörülj rajtunk, Uram!
Könyörülj rajtunk!

VI. állomás
Jézus vállaira veszi a keresztet
Imádunk téged, Krisztus és áldunk téged!
Mert a te szent kereszted által megváltottad a világot!

,,Miután csúfot űztek belôle, levették róla a bíbort és saját ruháját adták rá. Ô keresztjét hordozva kiment a Koponyák hegyére, melyet héberül Golgotának neveznek.'' (Mk 15,20 Jn 19,17) Jézusom, mezítláb, idesanyád köntösében, véres és sebes karokkal, töviskoronás fejjel, remegô lábakkal fogadod a keresztet. Ez volt akkor a szégyen fája, hogy te haláloddal a megváltás drága zálogává változtasd. Hogy megremeghetett e percben a szíved: hiszen ezért a pillanatért jöttél a világra. Imádjuk mi is szent keresztedet, mert ezzel váltottad meg a lelkünket. Büszke akarok lenni, hogy én a keresztben és a kereszt tanításában hiszek, mert keresztény vagyok.

Könyörögjünk!
Jézusom, a mindennapi élet reám is kereszteket rak. Fiatalon vagy öregen, egészségesen vagy betegen is végezni kell a mindennapi kötelességeket. Hiszem, hogy munkánk és hivatásunk Isten akarata. Add, hogy mi is minden reggel szívünkhöz öleljük keresztjeinket. Ôrizzél meg a kereszt elleni zúgolódástól. Add, hogy csendes kereszthordozásunkkal mi is némi kis elégtételt nyújtsunk a Mennyei Atyának és testünkben kiegészítsük még azt, ami Jézus szenvedésébôl hiányzik az Egyház javára. (Kol 1,24)

,,Követlek, Uram''

Könyörülj rajtunk, Uram!
Könyörülj rajtunk!

VII. állomás
Jézus többször elesik a Keresztúton
Imádunk téged, Krisztus és áldunk téged!
Mert a te szent kereszted által megváltottad a világot!

Dávid királlyal imádkozhattad te is, Uram: ,,A mélységbôl kiáltok, Uram, hozzád, Istenem, hallgass a szómra. Figyelj imádságomra kegyes szívvel, amikor bocsánatodért sírok. Ha feljegyzed vétkeinket és számot jössz tartani, Istenem, ki bír elôtted akkoron megállani?''
(129. zsoltár)

Könyörögjünk!
Jézusom, a Szent Hagyomány tanítja, hogy keresztutad keserves volt. A fájdalmas olvasó negyedik titka pedig rámutat: ,,Aki érettünk a nehéz keresztet hordozta.'' S a többit rábízza szeretetünk találékonyságára, hogy keressük és kutassuk mi is: milyen lehetett számodra a kereszt útja. Nem háromszor, hanem többször is belezuhantál a porba. Uram, eleséseid által nyisd fel szemeinket a bűn utálatossága iránt. Nagy volt a lelkünk ára, a véres keresztút a megmondhatója. Földrezuhanásaid eszembe juttatják régi botlásaimat. Az én zuhanásaimat. Amikor szándékosan kerestem a bűn szakadékait. S hányszor rántottam ide magammal aztán másokat. Bocsásd meg Jézusom idegen bűneimet. Azokat, amelyekért lelkiismeret furdalás gyötör, azokat, amelyeket miattam követtek el. Jézusom, szabadíts meg a fájó múlt emlékeitôl. Add, hogy egy jó szentgyónásban magam is újra feltámadjak.

,,Melléd roskadok, Uram!''

Könyörülj rajtunk, Uram!
Könyörülj rajtunk!

süti beállítások módosítása